
Prof.Dr.Mehmet Erol
Bütün o Toprak Türklük kokuyor
Moğol istilasından kaçan 40 bin Türkmen çadırı Memluklar tarafından Suriye’ye yerleştirilmişti..
Suriye Türkmenlerinin Tarihi, Türk Dış Politikasında Suriye Türkmenleri, Coğrafi Dağılımları, Siyasi, Sosyal ve Kültürel Durumları…Yüz yıllık bekleyişin ve özlemin karşılıksız olduğunu görmenin yattığı hayal kırıklığıdır bu ifade…
İki dünya arasında kalanların hayal kırıklığıdır...
Yahya Kemal Beyatlı 1921 yılında Bulgaristan’a yaptığı bir gezinin notlarında şunları söylemiş: “Bir Türk’ün gönlünde nehir varsa Tuna’dır, dağ varsa Balkan’dır. Türklük Avrupa´ya doğru cezir ve meddi biten bir deniz gibi o dağlardan çekilmiş, lâkin tuzunu bırakmış… Bütün o toprak Türklük kokuyor. Bu tuz, Bulgar vatanının toprağında mı kalmamış? Kanında mı? Meşrebinde mi? Yaşayışında mı? Lisanında mı kalmamış? Daha nerelerinde… Yâ Rabbî! O toprakta gezdiğim müddetçe hep bunu hissettim...”
Yahya Kemal hayatta olsaydı ve Suriye’yi gezseydi büyük ihtimalle Suriye’deki Türk izleri için de buna benzer şairane sözler sarf ederdi.
Türklerin meddi bitip cezir ettiği topraklarda kurulan ülkelerden en uzun sınır komşuluğu Suriye iledir.
Selçuklulardan itibaren Türkmenler bölgeye yerleşmeye başlasa da Memluklar devri Suriye’ye en fazla Türk unsurun yerleştiği dönemdir. Moğol istilasından kaçan 40 bin Türkmen çadırı Memluklar tarafından Suriye’ye yerleştirilmiştir.
24 Ağustos 1516’da Yavuz Sultan Selim bölgede 402 yıl kesintisiz sürecek Türk hâkimiyetini başlatır.
Mondros Mütarekesi’nden sonra Osmanlı Devleti, Suriye’den çekilmek zorunda kalmıştır (30 Ekim 1918) .
http://www.suriyeturkmenleri.com/7-faaliyetlerimiz&catID=351 |