ARAP COĞRAFYASINDAKİ UNUTULAN OĞUZ- TÜRKMENLER
Dr.Muhtar Fatih BEYDİLİ
Arap dünyasındaki Türkler(Türkmenler), Arap dünyasında yaşayan etnik Türk halkını ifade eder. Kuzey Afrika, Levant ve Arap Yarımadası´na dağılmış önemli Türk (Türkmen) nüfusu vardır.
Libya´da bazı gruplar kendilerini Türk veya Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgeye yerleşen Türk askerlerinin torunları olarak tanımlamaktadır. Buradaki Türkmenler Araplaşmışlar ana dillerini unutmuşlar.
Mısır´da da önemli bir Türk nüfusu vardır (Mısır Türkmenleri).Buradaki Türkmenler Araplaşmışlar ana dillerini unutmuşlar.
Cezayir Türkmenleri ,Cezayirli Türkleri olarak da biliniyorlar . Osmanlı İmparatorluğu´nun Cezayir´i fethi etmesiyle birlikte, Türkmenler ilk kez Cezayir´e yerleşmiştir. Buradaki Türkmenler Araplaşmışlar ana dillerini unutmuşlar.
Doğu Akdeniz´de Türkler bölgenin her tarafında yaşamaktadır. Irak ve Suriye´de yaşayan Türkmenler genellikle "Türkmen" olarak adlandırılır, ve hale Türkçe ana dillerini konuşmaktadırlar bir kısmı ana dillini unutmuşsa lakin Türkmen olduğunu biliyor.
Türkmen kelimesi tarihsel olarak, Arap bölgelerinde yaşayan ve Türkçe konuşanları Müslümanları belirtmek için kullanılmıştır.
Irak Türkmenleri ve Suriye Türkmenlerinin çoğunluğu Osmanlı döneminde bölgeye yerleşen Türklerin torunlarıdır. Türkmenler Türkiye´nin özellikle Anadolu bölgesi ile yakın kültürel bağları paylaşmaktadırlar.
Filistin ve Ürdün´de ve Lübnan´da da Türk azınlıklar bulunmaktadır.
Filistin Türkmenlerine (Arap Türkmen) aşireti deniliyor .
Türkmenler Ortadoğu’da özgürlüklerini kazanıp devlet ve emirlikler kurdukları zaman Filistin dahil bütün İslam ülkeleri güçsüz, parçalanmış veya topaklarından parçalar koparılmış ve Haçlı ordularının kılıçları altında inlemekteydi. Türkmenler o dönemlerde Filistin dahil, İslam diyarında emirlikler ve krallıklar kurmayı başarmışlardır. Haçlılara karşı Cihat bayrağını açan ilk mücahit Türkmen , Halep Emirliğinden yola çıkan Sultan Nureddin Zengi olmuştur. Burada Türkmenler Araplaşmışlar ve ana dillerini unutmuşlar.
Lübnanlı Türkler, ağırlıklı olarak Akkar ilçesine bağlı Aydamun ve Kouachra köylerinde, ayrıca Baalbek, Beyrut ve Trablusşam´da yaşamaktadır. Buradaki Türkmenler Araplaşmışlar ana dillerini unutmuşlar.
Arap Yarımadası´nda Osmanlı döneminden beri bölgede yaşayan Türk azınlıklar vardır. Bu Türkmenler, ağırlıklı olarak Suudi Arabistan´da (Suudi Arabistan´daki Türkler) ve Yemen´de ( Yemen Türkmenleri) yaşamaktadır.Buradaki Türkmenler Araplaşmışlar ana dillerini unutmuşlar.
1- Suriye Türkmenleri - 3.500.000.
2- Irak Türkmenleri - 3.000.000.
3- Lübnan Türkmenleri - 100.000.
4- Filistin Türkmenleri -156.000
5- Ürdün Türkmenleri - 75.000.
6- Libya Türkmenleri - 1.000.000.
7- Mısır Türkmenleri -100.000.
8- Suudi Arabistan Türkmenleri - 200.000.
9- Birleşik Arap Emirlikleri Türkmenleri - 10.000.
10- Yemen Türkmenleri - 10.000.
11- Tunus Türkmenleri - 500.000.
12- Cezayir Türkmenleri - 1.000.000.
Arap Dünyasındaki toplam Türkmen sayısı: 9.651.000´den fazladır.
Yukarıda belirtilen ülkelere ek olarak, 5 ile 20 bin kişilik küçük Türkmen diasporaları bulunmaktadır, bir çok diğer ülkelerde ve Orta Doğu´da yaşıyorlar, ama ne yazık ki başka milletlerle asimile olmuşlar ve çoğu artık Türkmen dilini, tarihini, kültürünü, yaşam tarzlarını, gelenek-görenek ve köklerini unutmuşlar ve bilmemektedirler.
|